PRECIZĂRI
Ref: trecerea la pensie pentru limită de vârstă în situația pensiilor de invaliditate și anticipate/anticipate parțiale stabilite potrivit legislației anterioare
Începând cu data de 01.09.2024, condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă sunt reglementate la Secțiunea 1, art. 46-57 din Legea nr. 360/2023.
În situaţia pensiilor de invaliditate și anticipate/anticipate parţiale stabilite potrivit legislaţiei anterioare, facem următoarele precizări referitoare la transformarea acestor categorii de pensii în pensii pentru limită de vârstă conform Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, în vigoare cu data de 01.09.2024:
- Potrivit art. 144 alin. (1) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, „La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă prevăzută la art. 84, cu excepţia pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001″
- Conform art. 144 alin. (3) și (4) din Legea nr. 360/2023, la data intrării în vigoare a acesteia, pensiile anticipate şi pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare devin pensii anticipate, în înțelesul noii legi.
- Potrivit art. 144 alin. (7) din Legea nr. 360/2023, „La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de prezenta lege, pensia anticipată prevăzută la alin. (3) şi (4) şi art. 146 se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin adăugarea perioadelor asimilate şi a stagiilor de cotizare realizate şi nevalorificate la stabilirea pensiei.”
Totodată, potrivit art. 120 alin. (1) din Normele de aplicare a Legii nr. 360/2023, aprobate prin HG nr. 181/2024:
- „Pensiile anticipate şi anticipate parţiale, stabilite potrivit legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii anticipate conform art. 144 alin. (3) (4) şi art. 146 din lege, devin pensii pentru limită de vârstă la împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege sau, după caz, a vârstelor standard reduse potrivit legislaţiei în vigoare, cu respectarea condiţiei privind stagiul minim de cotizare contributiv, sau, după caz, stagiul complet de cotizare contributiv, potrivit legii.”
Potrivit art. 72 alin. (1) din Legea nr. 360/2023, „La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă stabilită în condiţiile prezentei legi, cu valorificarea eventualelor perioade de stagiu de cotizare realizat, conform legii, pe durata pensionării de invaliditate, precum şi a perioadelor prevăzute la art.61 alin.(2).”
Prin urmare, pensiile anticipate parţiale, pensiile anticipate și pensiile de invaliditate stabilite potrivit legislaţiei anterioare, devenite pensii anticipate, respectiv pensii de invaliditate în sensul noii legi, pot fi transformate, din oficiu, în pensii pentru limită de vârstă, la împlinirea vârstelor standard de pensionare reduse, prevăzute de art. 51 sau art. 56 din lege, în situația în care sunt îndeplinite și celelalte condiții prevăzute de articolele menționate referitoare la stagiul complet de cotizare contributiv, respectiv, depășirea acestuia cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare, după caz.
În vederea aplicării prevederilor art. 51 din Legea nr. 360/2023, având în vedere elementele de noutate privind documentele doveditoare prevăzute la art. 23 din Norme, menţionăm faptul că, în situația femeilor care îndeplinesc condițiile pentru trecerea la pensie pentru limită de vârstă în baza articolului menționat, trebuie să depună la dosarul de pensie, în completarea acestuia, certificatul de naştere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia, în copie, precum şi declaraţia pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puţin 13 ani.
Menţionăm totodată faptul că, în situația în care documentele doveditoare prevăzute la art. 23 din Norme (certificatele de naştere ale copiilor/hotărârea judecătorească definitivă, în copie, însoţite de declaraţia pe propria răspundere) se depun:
- anterior îndeplinirii cumulative a condițiilor privind realizarea stagiului complet de cotizare contributiv şi împlinirea vârstei standard reduse de pensionare, trecerea la pensie pentru limită de vârstă se face, din oficiu, cu data îndeplinirii condițiilor prevăzute de art. 51 din Legea nr. 360/2023;
- ulterior îndeplinirii cumulative a cotizare contributiv şi împlinirea vârstei standard reduse de pensionare, trecerea la pensie pentru limită de vârstă se face, din oficiu, cu data înregistrării documentelor doveditoare.
Totodată, având în vedere noile prevederi legale privind:
- opțiunea de la pensia anticipată la pensia de invaliditate, situație în care încetează plata pensiei anticipate (art. 60 alin. (2) din Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 35 alin. (2) din Norme), respectiv
- opțiunea de la pensia de invaliditate la pensia anticipată, situație în care încetează plata pensiei de invaliditate (art. 72 alin. (4) din Legea nr. 360/2023, coroborat cu art. 42 alin. (2) din Norme),
precizăm faptul că dispozițiile legale susmenționate sunt aplicabile și pensiilor de invaliditate și anticipate stabilite potrivit legislației anterioare, în sensul că, până la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, beneficiarul unei pensii de invaliditate sau al unei pensii anticipate, stabilite potrivit legislației anterioare, poate opta, la cerere, pentru acordarea pensiei anticipate, respectiv de invaliditate, în condițiile Legii nr. 360/2023.
Aici regasiti modelul de declarație pe propria răspundere privind faptul că femeia a născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv a adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani, care poate însoți atât cererea de înscriere la pensie anticipată, cât și cererea de invaliditate în baza Legii nr. 360/2023, în eventualitatea îndeplinirii condiţiilor de trecere la pensia pentru limită de vârstă în baza prevederilor art. 51 din aceeași lege.